Cum alegem tipul de ingrasamant gazon potrivit?
Cu totii cunoastem expresia: “Iarba este mai verde de partea cealalta”. Totusi, de ce sa nu fie mai verde la noi? De cele mai multe ori, secretul unui gaon frumos consta in ingrasmantul utilizat. Unele persoane au deja norocul de a beneficia de un astfel de sol. Alte persoane nu sunt la fel de norocoase. Daca discutam despre solul din zonele urbane, acesta de cele mai multe ori este foarte saracacios. Ii lipseste azotul, fosforul, potasiul, astfel incat plantele noastre nu vor putea creste armonios. Asadar, utilizarea de ingrasamant gazon este esentiala.
Atat pentru gazon, cat si pentru gradinile de legume sau fructe, Dolomita Naturala ofera o serie de beneficii.
Ce trebuie sa avem in vedere in achizitia ingrasamantului?
Exista foarte multe variabile de care trebuie sa tinem cont inainte de a lua o decizie. Acestea sunt in principal tipul de sol, tipul de iarba, conditiile meteo, etc. Pentru suprafete mari, este de preferat sa luati in calcul consultarea cu un specialist. Totusi, exista cateva reguli generale pe care le puteti urma fara probleme.
Cel mai recomandat tip de ingrasamant gazon de orice Firma Amenajari Gradini este cel de tip granule. Acesta are o eliberare treptata, ce se realizeaza in decursul a catorva saptamani. Efectul acestuia este unul constant, indiferent de factorii de mediu sau cantitatea de irigatie.
Desigur, puteti utiliza si fertilizatori clasici, care au costuri mai reduse. Efectele lor, insa, sunt de scurta durata si nu asigura microelementele necesare dezvoltarii plantelor.
Aplicarea ingrasamantului pentru gazon
De cele mai multe ori, ingrasamantul are acelasi mod de aplicare: prin imprastiere. Fertilizarea prin sistemul de irigatii nu este recomandata. Datorita vantului sau presiunii apei exista riscul de a nu se distribui cantitati uniforme pe suprafata dorita. Astfel, vor exista zone fertilizate din belsug si zone goale, rezultand intr-un aspect neuniform al gazonului.
Cantitatea de ingrasamant gazon utilizata pe un metru patrat difera in functie de tipul ingrasamantului utilizat. In general, insa, cantitatea optima este de 30-50g/mp. Aplicarea se realizeaza pe terenul uscat, urmand apoi irigarea zonei, pentru ca ingrasamantul sa fie absorbit.