Foraje geotermice pentru sisteme de pompe de caldura geotermale
In ultimii ani, multi proprietari de case au optat pentru foraje geotermice pentru instalarea unei pompe de caldura geotermale. Pompele de caldura geotermale devin din ce in ce mai populare ca modalitate eficienta din punct de vedere energetic si rentabila de a incalzi si raci casele.
Profitand de temperatura naturala de sub suprafata Pamantului, pompele de caldura geotermale ofera multe beneficii. Incalzesc si racesc locuintele la costuri foarte avantajoase.
Nu polueaza deoarece nu au nevoie de arderea combustibililor pentru a furniza incalzire, in conditiile in care transfera caldura din pamant in casa. Ofera multe beneficii, dar pentru a fi utilizate este nevoie de executia forajelor. Despre acest lucru vom discuta in cele ce urmeaza.
Procesul de executie al unor foraje geotermice pentru pompele de caldura geotermale
Procesul de executie al unor foraje geotermice pentru pompele de caldura geotermale este acelasi proces ca orice foraj de sonda de apa. Instalarea buclei de teava de schimb termic si umplerea ulterioara a gaurii de foraj cu un chit termic reprezinta principala diferenta in aplicarea la o constructie standard de sonda.
Inainte de foraj, se face o evaluare geologica de birou a ceea ce se asteapta sa fie forat. Acest lucru se face deoarece straturile de roca diferite au proprietati termice diferite. Proprietatile termice variate ale straturilor de roca pot afecta adancimea forajului care ar putea fi necesara, dar in general, forajele sunt intre 60 – 120 m adancime.
Ca un ghid pentru adancimea gaurii si conductivitatea termica, aceasta este, in general, exprimata in wati pe metru adancimea gaurii. Compania de proiectare a sistemelor foloseste si rafineaza un interval de valori cuprins intre 40 – 80 W per metru de foraj. Deci, un foraj de 100 m adancime ar putea furniza pana la 8 kW de caldura extractabila.
Tot in ceea ce priveste aceste foraje geotermice pentru sistemele de pompe de caldura geotermale, trebuie sa stiti ca aceste neaparat trebuie sa fie executate de o firma de specialitate. De exemplu, specialistii de la Terra Resources va pot ajuta cu efectuarea forajelor folosind cele mai performante echipamente si utilaje specifice acestei operatiuni.
Cum functioneaza?
Sistemele cu bucla inchisa au practic in interiorul conductei de bucla un fluid conductiv termic care permite transferul de caldura de la sursa de pamant la bucla. Fluidul este pompat continuu in jurul sistemului pana cand ajunge la pompa de schimb din proprietate.
Foarte simplu, la pompa, caldura din fluidul buclei este comprimata si produce un gaz care este alimentat prin schimbator in sistemul menajer pentru a fi utilizat pentru incalzirea apei si/sau un sistem de incalzire centrala.
Compania de proiectare a sistemului va oferi o evaluare energetica pentru proprietatea dumneavoastra. Ar putea fi de 40KW, de exemplu, ceea ce ar necesita echivalentul a aproximativ 4 x 100m foraje. Diverse regimuri de testare pot determina puterea forajelor din sistem pentru a obtine echilibrul corect pentru schimbatorul de caldura.
Sistemele cu bucla deschisa functioneaza de la premisa ca apa dintr-un foraj va actiona ca mediu fluid de schimb de caldura. Apa este extrasa dintr-un foraj in sistemul de pompa de schimb de caldura si apoi este evacuata inapoi intr-un alt foraj la o distanta, pentru a nu afecta apa de intrare si temperatura.
In plus…
Exista beneficii potentiale fata de un sistem cu bucla inchisa, cum ar fi temperaturile mai ridicate ale apei. Dar un astfel de sistem poate necesita mai multa intretinere, deoarece sursa de apa deschisa provoaca propriile probleme cu potentiale probleme bacteriene. De asemenea, poate fi necesara filtrarea pentru a impiedica patrunderea solidelor in pompe, precum si coroziunea.
Acestea sunt asadar, cateva dintre informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti cu privire la foraje geotermice pentru sistemele de pompe de cladura geotermale. Specialistii de la Terra Resources va pot ajuta cu executia forajelor si cu instalatia pompelor de caldura, si va pot oferi si servicii de consultanta pentru alegerea solutiei potrivite.